christmas-driving-tips

Топ 6 съвета за шофиране по празниците

С наближаването на Коледа все повече мислим за предстоящите почивни дни. Те ни дават идеална възможност да се видим с всички близки и приятели. Шофирането по Коледа не винаги е толкова забавно, но доброто планиране може да ви помогне всичко да протече гладко. Вижте нашите топ 6 за целта!

 • Направете си списък… и го проверете два пъти!

По Коледа правим списъци за какво ли не – какви подаръци да купим, какво да има на празничната трапеза. Какво ще кажете за списък за спешни случаи в колата? Ето част от нещата, които ще ви помогнат при неочаквана повреда:

 • Стъргалка за почистване на лед
 • Топли дрехи
 • Вода и енергийни барчета
 • Фенерче и резервни батерии
 • Зарядно за телефон
 • Одеало
 • Аптечка и комплект за първа помощ
 • Кабели за подаване на ток
 • Заредете до горе!

Точно както вас самите, колата ви може да се нуждае от повече гориво по Коледа. Следете нивата да не падат под ¼ от резервоара. Така при евентуална повреда ще сте сигурни, че имате достатъчно гориво, за да задвижите автомобила и да стигнете до пункт за отстраняване на проблема.

 • Презаредете батериите!

Студеното време често значи, че използваме малко повече от ресурсите на колата, особено за отопление. Това може да доведе до падане на акумулатора. Средният живот на акумулаторите е около 5 години. Ако вашият е достигнал този период на експлоатация, проверете заряда му преди да тръгнете на дълъг път.

 • Бяла Коледа

Няма по-хубаво нещо от това, да се събудим на Коледа, а навън да вали пухкав сняг. Все пак не забравяйте, че шофирането в заснежена обстановка далеч не е толкова магично и крие редица опасности. Съобразете скоростта с пътната обстановка и дръжте по-голяма дистанция от обикновено, за да избегнете рискови ситуации.

 • Размразяване

Всички добре познаваме усещането, когато излезнем в студена сутрин, а колата ни е замръзнала.  Пропомняме няколко основни правила.

 • Не използвайте гореща вода – тя може да напука стъклото ви.
 • Никога не използвайте метални повърхности, за да изтържете леда.
 • Изчистете всички прозорци и огледала от снега и не пропускайте да почистите покрива на колата.
 • Уверете се, че течността за чистачки не е твърде разредена с вода и е подходяща за зимни условия.
 • Добрата видимост е едно от най-пренебрегваните условия за безопастно шофиране.
 • Планирайте времето си добре

Шофирането по Коледа е по-малко стресово, когато сте планирали маршрута си (както и резервни обиколни пътища). Не забравяйте да предвидите повече време. Стигането от точка А до точка Б е значително по-бавно по това време от годината. При лошо време ситуацията допълнително се усложнява. Преценявайте риска добре и отложете пътуването за следващия ден, ако ситуацията е критична. Не хабете излишни нерви за пропуснатия ден, а си пуснете коледен филм.

Ако ви предстоят дълги часове шофиране по празниците, помнете, че безопасността е на първо място и шофирайте отговорно!

1_qr6xdfR-LLemqR7k0BfhBw

Опасностите при шофиране на стар автомобил

Всички сме наясно с неудобството и цената на това да шофираш твърде стар или претърпял инцидент автомобил. Вижте четири от най-често срещаните опасности, които крие това:

 • Степен на сигурност

Колите, произведени преди повече от 15 години, имат по-ниска степен на сигурност от новите такива. Ако обичате своя класически автомобил и не сте готови да се разделите с него, инвестирайте във възстановяването и поддръжката му. Ако старата ви кола има степен на сигурност колкото тостер на колела, може би е време да помислите за предаването ѝ за скрап, за което ще получите и пари.

 • Необходими са множество ремонти дейности

Повредените коли често изискват огромни средства за тяхното възстановяване и се превръщат в опасност за пътя. Хората често продължават да шофират автомобилите си, въпреки няколкото светещи индикатора на таблото. Помнете, че трябва да се погрижите за своята сигурност, тази на близките си и на всички участници в пътното движение. Не чакайте, докато спирачките ви откажат или двигателят ви запуши. Предотвратете инциденти, като възстановите проблемните части или предадете колата за скрап, когато моментът за това настъпи.

 • Нуждите ви се променят

Ако семейството ви расте, ще усетите нужда от повече пространство в колата си. Твърде старите модели не са оптимални в това отношение, а автомобилните инженери непрекъснато работят за осигуряване на максимално пространство и комфорт на пътниците. Появата на деца е най-добрата причина да се разделите със стария автомобил и да изберете по-голяма, удобна и сигурна алтернатива.

 • Ръждата не е само неестетична. Тя носи опасност

Всички автомобили се сдобиват с ръжда, а във времето тя не спира да расте При неглижиране на появата ѝ тя  може да обхване ходовата част и да достигне до отделни компоненти от колата. Обърнете се към доверен сервиз, който да контролира процесите на ерозия и да предотврати увреждането на автомобила.

Ровотел е тук, за да осигури безпроблемно предаване на вашия автомобил за скрап, когато този момент настъпи. Просто позвънете на някой от следните телефони 0886 846 533 / 0898 200 207, а ние ще се погрижим за останалото. Процедурата е максимално улеснена, а договорената сума получавате още при взимане на колата.

car-cold-frozen-6315

Подгответе колата си за зимата

Зимата наближава и е важно да се уверим, че автомобилът ни е подготвен за новия сезон. Даваме ви кратък списък на нещата, на които да обърнете внимание.

 • Проверете антифриза си

Независимо от това какъв антифриз използвате, уверете се, че сте спазили пропорциите между концентрат и вода, обозначени на опаковката, за да елиминирате опасността от замръзване. Можете да проверите състоянието на антифриза си с тест, който ще откриете във всеки магазин за авточасти. Допълнете течност до максималното обозначено количество.

 • Проверете акумулатора

Химическите реакции, генериращи мощност в акумулатора, отслабват при екстремно ниски температура и автомобилът използва повече ток, за да стартира двигателя. За да избегнете ситуация, в която колата ви не успява да запали в студена сутрин, проверете заряда на акумулатора, както и всички кабели и клеми за пропуквания.

 • Не забравяйте течността за чистачки

Зимните условия сами по себе си са достатъчно тежки за шофиране, а намалената видимост може да влоши нещата допълнително. Наличието на достатъчно течност за чистачки ще ви помогне да поддържате стъклото си чисто, без лед, сняг, сол или кал. Не забравяйте да се уверите, че използвате зимна течност за чистачки, която е достатъчно устойчива и не замръзва при ниски температури.

 • Сменете чистачките

Поддържането на чисто стъкло през зимата не е лесна задача – не подценявайте избора на чистачки. Повечето са в добро състояние от 6 месеца до година, така че е твърде вероятно вече да имате нужда от нови. На пазара ще откриете такива, създадени специално за зимни условия.

 • Проверете гумите

Износените гуми превръщат шофирането в зимни условия в истинска хазартна игра. Зимните гуми са изработени от по-гъвкав материал, който запазва добро сцепление на пътя дори при наличието на сняг или лед. Ако за зимните ви гуми това не е първи сезон, задължително направете проверка на дълбочината на протектора, за да се уверите в доброто им състояние. 

 • Проверете налягането в гумите

Независимо дали гумите ви са чисто нови или не, уверете се, че налягането им е в подходящи нива. Студеното време води до спад в налягането, като на всеки 10°С промяна в температурата налягането се променя с около 0,07 атм, затова правете редовни проверки. Препоръчителните нива, които трябва да поддържате, са обозначени от производителя. 

 • Сменете маслото

Студеното време сгъстява маслото и може да намали способността му да циркулира свободно през двигателя. Експертите имат различно мнение за това какво масло трябва да се използва през студените месеци. Консултирайте се със сервиза, в който поддържате своя автомобил, за да направите най-добрия избор. 

 • Подгответе комплект за спешни случаи

Независимо колко добре сте подготвени, зимата винаги може да ви изненада и да ви поднесе опасна и ситуация. Бъдете готови за неочаквани ситуации, като държите в автомобила си най-необходимото – одеяла, комплект за първа помощ, фенер, лопата, храна и пясък, който ще ви помогне, ако заседнете в снега и не успявате да се измъкнете.

suitcase

4 съвета за по-еко пътуване

Темата за това какво ние – хората причиняваме на планетата е изключително актуална и е крайно време да вземем мерки, за да я запазим и да възстановим баланса. Безразсъдното ни отношение причинява изчезването на някои ценни видове флора и фауна. 

В този ред на мисли днес ще си поговорим за топ начините, с които да намалите въглеродния си отпечатък при пътуване.

По-малко багаж

Доста често хората пътуват с големи куфари, прибирайки “всичко необходимо”, докато накрая не се окаже, че са използвали само половината от нещата в багажа си. По-големият багаж води и до по-голям въглероден отпечатък. Пробвайте да вземете само ръчен багаж с най-необходимото и ще разберете, че имате повече от достатъчно, за да се насладите на почивката си. Дори тази малка стъпка ще направи пътуването ви по-еко!

Без пластмаса

Напускай комфорта на дома си обикновено започваме да оставяме след себе си своите не чак толкова еко следи. Медиите не спират да ни облъчват с информация за състоянието на Земята, но ние като туристи сякаш оставаме слепи за случващото се. Дори и най-живописните кътчета по света не са се разминали с присъствието на тонове излишна пластмаса. За да промените това, опитайте се да използвате стъклени или метални бутилки и чаши за вода/кафе, вместо тези за еднократна употреба.

Намалете потреблението на електричество и вода

Когато сме у дома, сякаш сме далеч по-осъзнати за излишната употреба на ресурси. В хотелска стая обаче сякаш забравяме за всички правила, разхищавайки вода и оставайки климатика и телевизора включени, дори когато не сме в хотела. Не забравяйте, че Земята е дом на цялата човешка раса и трябва да се грижим за нея. 

Изключете от контакта

Всички го правим – оставяме зарядното или телевизора включени в контакта, независимо дали ги ползваме, или не. Важно е да знаете, че включените в контакта устройства продължават да консумират енергия, макар и в малки размери. Когато пътувате, не забравяйте да изключите всички устройства у дома. Не ви коства нищо, а помагате на планетата. 

Последиците от небрежното ни отношение вече са факт и е крайно време да се върнем стъпка назад и да преосмислим философията си. Достигнали сме фаза, в която стремежът за по-зелен живот е абсолютна необходимост. Както всяка промяна, така и тази няма да се случи за ден или два, но с малки стъпки всичко е постижимо. Да започнем от днес!

Picture3

Какво да правим и какво – не, когато се разделяме със стария си автомобил

Както всяка друга машина, така и колата има определен живот и независимо колко усърдни грижи полагате за нея, рано или късно идва моментът да се разделите. Един от най-добрите начини това да се случи е да я предадете за скрап, където ще бъде рециклирана. Така помагате на околната среда, минимизирайки отпадъка, който попада в почвата и осигурявате материал за производството от нови автомобили.

Ако за първи път се сблъсквате с компаниите за изкупуване на коли за скрап, ето какво трябва да имате предвид. 

Какво да правите

Направете проучване: С увеличаването на броя стари автомобили, на пазара има все повече компании, изкупуващи коли за скрап. Разбира се, не всички предлагат еднакво обслужване. Ето защо е важно да направите съпоставка и да вземете информирано решение. Ние в Ровотел се гордеем с оптимални цени и бързо обслужване, благодарение на дългогодишната си практика в областта. 

Погрижете се за околната среда: Предаването на стария автомобил за скрап ще ви помогне не само да вземете бързи пари, но и да дадете своя принос за опазването на околната среда. Изберете компания, която използва максимално ефективно наличните суровини.

Picture4

Какво да НЕ правите

Не предоставяйте подвеждаща информация: Не се опитвайте да манипулирате информацията относно детайли и характеристики на Вашия автомобил с цел да спечелите повече пари. При проверка тези неточности ще излезнат наяве и ще рефлектират на предварително уговорената сума, която можете да вземете за сделката. 

Не продавайте на части: Някои хора предпочитат да разглобят колата си на части, които да продадат онлайн с цел по-висока печалба. В повечето случаи вложените време и усилия не се изплащат и бихте получили по-добра стойност в пунктовете за изкупуване на коли за скрап. 

Не се съгласявайте да докарате автомобила до пункта: Реномираните компании задължително взимат автомобила от локацията, където се намира, вместо да ви карат сами да я превозите. Личното превозване на автомобила би ви коствало допълнителни средства и неоправдан риск, особено ако колата не е в изправност. 

Ако проучвате компании за изкупуване на коли за скрап, доверете се на Ровотел. Ние предлагаме ефикасно и екологично решение за нашите клиенти. За повече информация, потърсете ни на 0886 846 533 / 0898 200 207.

hybrid-cars-article-rovotel

3 причини да изберете хибриден автомобил

Хибридните автомобили (или коли, които се задвижват от комбинация от бензин и алтернативни горива) вече не са нова концепция, но за много хора те все още са по-скоро в областта на научната фантастика, отколкото реалност. Има безброй причини хората да купуват все повече хибридни автомобили, но най-важните сред тях са, че те са еко, модерни са и намаляват енергоразхода. 

Хибридни автомобили – с грижа за природата

Автомобилите са сред главните замърсители на въздуха. Ясно е, че не можем да очакваме драстичен спад в употребата на автомобили, но можем да намалим замърсяването и вредите за околната среда, като заложим на автомобили, задвижвани от алтернативни горива, какъвто е токът. Разбира се, хибридите не се движат изцяло на ток, а използват и бензин, но въпреки това негативните ефекти са в пъти по-малки, отколкото при бензиновите и дизеловите автомобили. 

Хибридните коли ни пестят пари

Освен грижата за околната среда, хибридните автомобили значително ще намалят и разходите ви за гориво. С непрекъснатото покачване на цените на горивата, спестявате до 40% от месечния си разход в това перо. 

Употребата на ток увеличава живота на автомобила, тъй като частите се износват по-бавно. Хибридните автомобили носят и други привилегии, като по-малки такси, с които допълнително да се стимулира тяхната употреба и по-масовото им навлизане.

Хибридните автомобили показват отношение

По-зеленият живот е тенденция, която навлиза във всички аспекти на живота и колите не правят изключение. Големите производители побързаха да отговорят на търсенето и повече автомобилни компании вече имат хибридни модели в портфолиото си.

Хибридните автомобили не са евтини, но все повече хора могат да си ги позволят. Когато искате да намалите отпечатъка, който оставяте върху природата, цената идва на второ място. 

Макар в момента трудно да можете да откриете хибриден автомобил втора ръка, то само след няколко години това ще е далеч по-достъпно. Няма да се изненадаме, ако хибридните автомобили заемат водещо място на пътя.

grass-swing-tire-70300

Защо е важно да се грижите за гумите си

Когато говорим за сигурността на пътя, няма как да пропуснем факта, че гумите са изключителна важна част, която не бива да пренебрегваме. Гумите имат отговорната задача да се справят с различната пътна обстановка и времеви условия. Запознайте се с основните фактори, свързани с грижата за гумите.

Изберете правилните гуми

Знаем, че е изкушаващо да се доверите на най-достъпните гуми за вашия автомобил. Имайте предвид, че това може да доведе до компромис в качеството и издръжливостта им. Доверете се на марка, която се е доказала с надеждност и ще оправдае малко по-високата цена.

Евтините варианти често са изработени от гума с по-ниско качество и при по-лоши производствени условия, които не успяват да издържат теста на времето. В резултат се износват по-бързо и имат нужда от по-честа смяна. Ако не си дадете сметка за това, съществува риска да карате продължително време с гума, която не функционира по оптимален начин и може да доведе до често спадане или дори спукване.

Поддържайте точното налягане на гумите

Въздушното налягане в гумите е възлово за тяхното представяне. Ниското налягане може да компрометира времето за спиране и цялостната стабилност на автомобила. Добра идея е да проверявате налягането веднъж месечно като част от поддръжката на вашата кола.

Следете грайфера на гумата

За да бъде безопасна, гумата трябва да бъде с достатъчно дълбок грайфер според сезона. Заедно с налягането можете да проверявате и този показател. Следете за дефекти, като драскотини и срязвания, които могат да доведат до спадане на гумата. Ако преминете през по-дълбока дупка, не забравяйте да проверите дали това не се е отразило на гумите.

Независимо от полаганите усилия за неговата поддръжка, в живота на всеки автомобил идва момент, в който трябва да бъде предаден за скрап. Когато този момент настъпи, ние от Ровотел сме насреща, за да ви дадем най-добрите условия. За допълнителна информация можете да се свържете с нас на следните телефони: 0886 846 533 / 0898 200 207

automobile-black-and-white-car-248539

Любопитни данни за автомобилите

Автомобилите имат дълга история и отдавна са се превърнали в неизменна част от ежедневието ни. Изборът на правилната кола често е свързан с начина ни на живот и отразяват част от характера ни. Ще ви запознаем с някои любопитни подробности около автомобилната индустрия и нейното развитие през годините.

 • Първият автомобил е произведен от Карл Бенц през 1885-та година. Скоростта, която е развивал, е 16 км. в час.
 • В наши дни в света има около 1.2 милиарда коли. За сравнение през 1986-та година броят им е бил само 500 милиона. Според проучвания се очаква до 2040-та година тази цифра да нарасне до 2 милиарда.
 • Почти 95% от своя живот колата прекарва паркирана.
 • Около 65% от населението по света кара в дясната половина на пътя.
 • Карането на кола с ръчна скоростна кутия е истинско предизвикателство за американците. В Щатите над 95% от колите са автоматик. В Европа и Япония пък над 80% от колите са с ръчни скорости.
 • При катастрофа или удар въздушните възглавници се отварят само за 30 милисекунди.
 • През 1980-та Япония се превръща във водещата сила при производството на автомобили. Днес тя е третият най-голям производител, изпреварена от Китай и САЩ.
 • Toyota Corolla е най-продаваната кола в света. Автомобилът се предлага в над 150 страни и Тойота продава една Corolla на всеки 15 секунди. От представянето на модела през 1966-та компанията е продала над 44 милиона от модела, което грубо носи около 20% от общите продажби за Тойота.
 • Почти ¾ от произведените Ролс Ройс автомобили са все още в движение.
 • В Лос Анджелис има повече коли, отколкото хора.
 • Предпазните колани спасяват един живот на всеки 6 секунди. Те са изобретени от Волво, но не са патентовани, поради което изобретението може да се използва от всички производители.
 • В Норвегия половината новозакупени коли са електрически или хибридни.
 • Дубай се гордее с най-бързата полицейска кола (отбелязано и в рекордите на Гинес). Става дума за Bugatti Veyron. Автомобилът е с 1000 конски сили.
 • В Швейцария е нелегално да затръшваш шумно вратата на колата си след 10 вечерта.
scrap-cars-art-cover-rovotel

Арт проекти, създадени от коли за скрап

Ние от Ровотел винаги насърчаваме потребителите да се разделят с нежеланото превозно средство с грижа за околната среда. Получаването на предварително уговорена сума при предаването на автомобила за скрап е допълнителен бонус, който прави ситуацията печеливша за всички.

Днес ви представяме една по-различна гледна точка. Хората, заредени с талант и креативност, извеждат идеята за рециклиране на старите автомобили на съвсем друго ниво и успяват ги да превърнат в впечатляващи произведения на изкуството, вдъхвайки им нов живот.

Един от най-емблематичните и стари арт проекти е ранчото с кадилаци, създадено от група артисти Ант Фарм в близост до Амарило, Тексас в далечната 1974-та година. Инсталацията представлява стари кадилаци, обърнати и наполовина заровени в пясъка под същия ъгъл, под който е и Хеопсовата пирамида в Египет. Любопитен факт е, че колите са покрити с графити, създадени от случайни хора, а създателите на проекта насърчават всеки, който е оставил своята следа.

1-cadillac-ranch-rovotel

Друга фантастична инсталaция, създадена с коли за скрап, ще откриете в щата Небраска и представлява реплика на Стоунхендж. Името също подсказва за това – Кархендж. Проектът е изграден от 38 винтижд автомобила, подредени в кръг, точно както оригиналния монумент. Създател на нестандартния проект от 1987-ма година е Джим Райндърс, а творбата е в памет на неговия баща.

2-carhenge-rovotel

За всеки, който се оглежда за уникални мебели, направени от коли за скрап или дори стари велосипеди, Bel & Bel има хиляди предложения. Създателите на бранда са се специализирали в създаването на красиви и креативни мебели, изработени изцяло от рециклирани винтидж коли и колела. Колекцията им включва дивани, столове и бюра.

3-bel-bel-rovotel

Чудесно е да научим, че металът, предназначен за вторични суровини, може да се превърне в произведение на изкуството или дори да намери практично приложение. Ще продължим да се оглеждаме за още креативни идеи.

6-Simple-Eco-Friendly-Habits

6 прости навика, с които да бъдете по-еко

Искате ли да живеете еко? Вижте тези прости навици, които ще ви помогнат да водите по-зелен стил на живот.

 • Използвайте бутилки и чаши за многократна употреба.

Според Forbes хората по света купуват МИЛИОН пластмасови бутилки всяка минута! Още по-лошото е, че само 9% от тях биват рециклирани. Можете да промените статистиката, като използвате бутилки за многократна употреба. На пазара има богат избор, така че лесно ще намерите точната за вас. В някои от кафетериите по света дори правят отстъпка, ако носите своя чаша за напитката си! Надяваме се тази практика скоро да се появи и у нас.

2. Пазарувайте от местни производители, когато е възможно.

Пазаруването от местни производители намалява отпадъците, генерирани при транспорт и опаковане. Фермерските пазари например са чудесен начин да си набавите мляко, яйца и други продукти от проверени източници.

3. Ползвайте колело или споделено пътуване.

Заменянето на колата с колело през топлите месеци е чудесен начин да намалите въглеродните изпарения. Колелата не замърсяват, а за производството им се използват значително по-малко ресурси, отколкото при автомобилите.

И докато карането на колело не е за всеки, то споделеното пътуване е полезен навик, с който да намалите вредните емисии в ежедневието си. Пътувайте заедно с колега до работното си място или използвайте само една кола, когато излизате с приятели.

4. Без сламка, моля!

Учените смятат, че до 2050-та година в океаните ще има повече пластмаса, отколкото риба. Често виждаме снимки на риби с пластмасови отпадъци в стомаха. Това се дължи на факта, че морските обитатели поглъщат найлони, бъркайки ги с храна.

Сламките имат голям принос към този проблем, тъй като повечето от тях не могат да бъдат рециклирани и попадат в боклука и още по-лошо – в океаните. Можем да намалим тяхното влияние, като молим да сервират напитките ни без сламки, когато сме навън. Вече има много алтернативи, с които да заменим пластмасовите сламки – такива за многократна употреба, сламки от хартия или дори такива, изработени от пшеница!

5. Носете си торби при пазаруване.

Всички имаме поне една голяма чанта, която държим в шкафа под мивката или множество найлонови торбички, които сме натрупали във времето. 1 от 7 найлонови торби бива рециклирана, а останалите, подобно на сламките, попадат в океана и вредят на живота и равновесието там. За да намалите употребата им, оставете няколко торби в багажника на колата и не забравяйте да си вземете една, когато отивате да пазарувате.

6. Ограничете употребата на хартия.

Хартиените отпадъци имат сериозен дял в сметищата, а за произвеждане на хартия се използва почти 2 пъти повече енергия, отколкото при пластмасата. Ограничете употребата ѝ, като преминете на електронни фактури и плащате сметки онлайн, когато е възможно.