rain-car-rovotel

Уврежда ли дъждът колите ни?

Намираме се в разгара на дъждовния сезон. Какво значи влагата за нашите автомобили?

За щастие валежите не са пагубни за колите. С времето автомобилът ви може да загуби част от блясъка си, но причината често не е самият дъжд, а следите от мръсотия и прах, които остават по повърхността след това. Ето защо е важно да миете колата си след дни на обилни валежи. Ако видите, че предстоят слънчеви седмици, можете да защитите автомобила, нанасяйки специално покритие. На пазара ще откриете и защитни бои, които да предпазят допълнително от увреждане.

Киселинен дъжд

Не, киселинният дъжд не представлява киселина, която се изсипва от небето, както често си представяме. Валежите, примесени с газове и елементи от атмосферата, причиняват промяна в нивата на рН на влагата. Обикновено киселинният дъжд и с рН от 4 до 5.5, докато чистата чистата водата е с рН около 7. Дъждът често с е с приблизително рН 6, което го прави леко киселинен. Причината за това е замърсяването на въздуха. Тъй като киселинността не е толкова висока, измиването на колата след обилни валежи обикновено е достатъчно, за да се предпазите от допълнителни увреждания. Дъждовните петна често са пълни със замърсители, които могат да накарат дори най-блестящите автомобили да загубят блясък с течение на времето.

Не забравяйте, Ровотел изкупува коли за скрап!

Каквото и да говорим, дъждът отминава за няколко дни, а слънцето ни припомня да се радваме на хубавото време и да не се тревожим твърде много за негативните последици в дългосрочен план.

Ако имате автомобил, който вече е изживял живота си и само заема ненужно място, свържете се с нас, а ние ще ви осигурим бързо и безпроблемно решение на справедлива цена.

Телефони за контакт:

 • 0886 846 533 
 • 0898 200 207
0

Защо да рециклирате автомобила си?

Може да ви звучи странно, но в 21-ви век все още има хора, които не са запознати с процеса на рециклиране при автомобилите. Всички сме виждали автомобили, които не са в движение от месеци, дори години.

Предавайки ги за скрап, вие получавате пари и то на момента! Освен това всеки тон рециклирана стомана от старите автомобили помага да се пестят природни ресурси. Това е много по-евтино и лесно от добива на нова стомана.

Кои коли могат да бъдат предадени за скрап?

Ако колата ви е претърпяла пътен инцидент, има непоправими или твърде скъпи за отстраняване повреди, то предаването за скрап е най-доброто решение.

Техниката, с която разполагаме в Ровотел, ни позволява да извлечем максимума и да дадем справедлива цена за предадения автомобил, а вие можете да сте спокойни, че всичко се извършва природосъобразно.

Благодарение на нашата дейност, ние осигуряваме над 50 000 тона екологично добит метален скрап за индустрията на страната и Европейския съюз.

Какво още е необходимо да знаете?

Ровотел издава Удостоверение за дерегистрация, а за ваше улеснение транспортът  на автомобила също се осигурява от нас напълно безплатно. Цената, която можете да получите за вашия стар автомобил, можете да разберете, като позвъните на някой от следните телефони:

 • 0886 846 533 
 • 0898 200 207

Друга съществена полза за природата при предаването на коли за скрап, е че гумите също могат да бъдат рециклирани. Каучукът е също толкова траен и издръжлив, колкото новопроизведения. Парчетата могат да се използват за производство на настилки за игра, обувки и хиляди други неща. Могат да се използват и като гориво за циментови пещи.

Да обобщим

Най-умният начин да се отървете от стария автомобил, е като го предадете за скрап. Ровотел е компания, създадена за ваше удобство в този процес. Ще транспортираме автомобила без допълнители разходи за вас, а вие ще получите договорената сума веднага. По този начин, освен да спечелите пари, вие ще сте дали своя принос за опазване на околната среда.

??????????????????????????????????????????????????

Как предаването на кола за скрап помага на околната среда

За рециклирането на автомобили се говори отдавна, но последните 10 години дават сериозна заявка за развитието на индустрията. Над 90% от материалите, от които е направена колата, могат да бъдат рециклирани!

Имате стар автомобил, който отдавна  се каните да предадете за скрап? Научете как това ще помогне на околната среда!

Ще се погрижите за токсичните химикали

Когато говорим за рециклиране на автомобила, наум веднага ни изникват акумулаторът, металът и гумите. Но има толкова много части, които могат да бъдат рециклирани, някои от тях – токсични.

Електрическата мрежа, горивото и други течности в автомобила съдържат химикали, които могат да навредят на околната среда. Ето защо е важно премахването им да се извърши от професионалисти. В противен случай те ще се озоват в почвите и водите, а от там ще навредят на растенията, животните и самите нас. Предавайки колата за скрап в края на живота й, вие помагате за защитата на околната среда.

Горенето на гуми е изключително вредно

Гумите не са биоразградими. Предоставени на други индустрии, те могат да послужат за различни цели. Могат да се използват за направата на джапанки например! Рециклираните гуми могат да се трансформират в настилка за детска площадка.

При горене гумите отделят вредни химикали, ето защо е важно рециклирането да се извършва от професионалисти, които следват стандартите за безопасност.

Не изхвърляйте акумулатора!

Ако има една част, която не трябва да попада в боклука, то това е акумулаторът. Комбинацията от олово, киселина и пластмаса може да бъде изключително опасна за околната среда, ако не се подходи правилно. Старите акумулатори могат да бъдат рециклирани и дори да послужат за направата на нови.

Стъклото се нуждае от милиони години, за да се разгради

Далеч по-добре е да се рециклира. Стъклата на автомобилите дори имат допълнителни слоеве, които да ги направят по-устойчиви при инцидент. Любопитен факт е, че стъклото не губи качествата си при рециклиране, независимо колко пъти преминава през процеса.

Ще предотвратите полепването на масло по растения и животни

Моторното масло съдържа тежки метали и токсични химикали. Разгражда се бавно и полепва по всичко – от перата на птиците до листата на растенията. То е и основен фактор за замърсяване на водите. Маслото от 1 автомобил може да зарази количество вода, достатъчно за 50 души за 1 година! Предаването на автомобила в специализиран пункт за изкупуване на коли за скрап ще предпази природата от вредните емисии и ще осигури правилното рециклиране.

Някои от основните неща, които трябва да знаете за течностите на колата:

 • необходимо е да се извлече абсолютно цялото количество течности от автомобила, за да се предотврати замърсяването;
 • течностите не бива да се смесват, защото някои от тях са токсични при смесване, а други се превръщат в нерециклируеми при миксирането.

Предаването на кола за скрап помага на природата

Рециклирането на автомобила е сериозна и отговорна задача. Изберете професионалисти и оставете това на тях! Автомобилът може да се рециклира почти изцяло.

Съветваме ви да не чакате твърде дълго, за да предадете ненужния автомобил за скрап. Това може да доведе до изтичане на токсични течности, които да замърсят почвите и водите.

Ако се чудите дали моментът е настъпил, вижте статията ни 4 знака, че е време да предадете старата кола за скрап

pexels-photo-97075

Да продам или да ремонтирам колата?

Колата постоянно ви създава проблеми и не можете да разчитате на нея? Собствениците на по-стари автомобили често се изправят пред дилемата дали да се отърват от автомобила си, като го продадат или предадат скрап, или да се обърнат към сервиз за основен ремонт. Решението винаги е трудно, защото е почти невъзможно предварително да се предвидят сервизните разходи, както и колко често ще изпадате в същата ситуация.

Трите основни фактора, които да вземете предвид преди да решите дали да предадете колата за скрап, са колко стара е тя, в какво състояние е и чувствате ли се сигурни на пътя с нея. Вземайки предвид тези три фактора, решението остава изцяло във вашите ръце. Както възстановяването, така и предаването на автомобила за скрап си имат свои предимства. Нека се вгледаме по-подробно  в двете опции.

Предаване на скрап

В наши дни предаването на кола за скрап е лесно и безпроблемно, тъй като повечето пунктове в бранша не се интересуват от това колко стара или потрошена е колата. Ако колата ви има сериозни проблеми с двигателя например, сумата за възстановяване често може да се окаже неоправдано висока. Помислете дали инвестицията си заслужава, тъй като след подобни възлови ремонти често във времето възникват допълнителни разходи.

Припомнете си историята на колата. Колко често е в сервиз? Била ли е удряна? Запознати ли сте с поддръжката от предишните собственици? Подобни фактори значително намаляват цената на превозното средство и предаването за скрап може да се окаже най-добрата опция. Ще се отървете от колата бързо, ще вземете пари на момента, без отлагане и ще си спестите рисковете от шофиране на неизправен автомобил.

Ремонт

Ремонтите са скъпи, но също и закупуването на нова кола. Въпреки това пълното възстановяване на автомобила често може да струва повече в дългосрочен план, отколкото ако вземете решението да предадете колата за скрап и да изберете по-нова. Често даваме последен шанс на автомобила с идеята да инвестираме в доста по-нов, но той ни предава много по-рано от очакваното. За да реагираме бързо, не правим достатъчно добро проучване на пазара и не успяваме да направим най-добрия избор. Мнението на някои експерти е,  че колите, произведени след 2005-та, които нямат големи механични повреди, заслужават да се разгледа опцията за поправяне.

Важно е да запомните, че колкото и да ремонтирате даден автомобил, той никога няма да е като нов. Проблемите са нещо, което не можем да предвидим и трябва да сме готови да реагираме във всеки един момента, много хора разчитат на колите си ежедневно.

Ако все още не можете да вземете решение

Най-добрият начин да изберете подходяща опция за вас, е като направите съпоставка. Попитайте специалистите на Ровотел каква е сумата, която можете да получите за своя автомобил, а след това проверете в доверен сервиз цената за основен ремонт, която ще ви е необходима. Ще се изненадате колко скъпо може да се окаже възстановяването на един по-стар автомобил.

Ако предаването на колата за скрап е по-изгодното решение, свържете се с нас на 0886 846 533 / 0898 200 207. Ние ще ви осигурим безплатно извозване на автомобила във възможно най-кратки срокове, а уговорената сума получавате на момента. Ровотел е компания с традиции и поглед към бъдещето. Доверете ни се!

christmas-driving-tips

Топ 6 съвета за шофиране по празниците

С наближаването на Коледа все повече мислим за предстоящите почивни дни. Те ни дават идеална възможност да се видим с всички близки и приятели. Шофирането по Коледа не винаги е толкова забавно, но доброто планиране може да ви помогне всичко да протече гладко. Вижте нашите топ 6 за целта!

 • Направете си списък… и го проверете два пъти!

По Коледа правим списъци за какво ли не – какви подаръци да купим, какво да има на празничната трапеза. Какво ще кажете за списък за спешни случаи в колата? Ето част от нещата, които ще ви помогнат при неочаквана повреда:

 • Стъргалка за почистване на лед
 • Топли дрехи
 • Вода и енергийни барчета
 • Фенерче и резервни батерии
 • Зарядно за телефон
 • Одеало
 • Аптечка и комплект за първа помощ
 • Кабели за подаване на ток
 • Заредете до горе!

Точно както вас самите, колата ви може да се нуждае от повече гориво по Коледа. Следете нивата да не падат под ¼ от резервоара. Така при евентуална повреда ще сте сигурни, че имате достатъчно гориво, за да задвижите автомобила и да стигнете до пункт за отстраняване на проблема.

 • Презаредете батериите!

Студеното време често значи, че използваме малко повече от ресурсите на колата, особено за отопление. Това може да доведе до падане на акумулатора. Средният живот на акумулаторите е около 5 години. Ако вашият е достигнал този период на експлоатация, проверете заряда му преди да тръгнете на дълъг път.

 • Бяла Коледа

Няма по-хубаво нещо от това, да се събудим на Коледа, а навън да вали пухкав сняг. Все пак не забравяйте, че шофирането в заснежена обстановка далеч не е толкова магично и крие редица опасности. Съобразете скоростта с пътната обстановка и дръжте по-голяма дистанция от обикновено, за да избегнете рискови ситуации.

 • Размразяване

Всички добре познаваме усещането, когато излезнем в студена сутрин, а колата ни е замръзнала.  Пропомняме няколко основни правила.

 • Не използвайте гореща вода – тя може да напука стъклото ви.
 • Никога не използвайте метални повърхности, за да изтържете леда.
 • Изчистете всички прозорци и огледала от снега и не пропускайте да почистите покрива на колата.
 • Уверете се, че течността за чистачки не е твърде разредена с вода и е подходяща за зимни условия.
 • Добрата видимост е едно от най-пренебрегваните условия за безопастно шофиране.
 • Планирайте времето си добре

Шофирането по Коледа е по-малко стресово, когато сте планирали маршрута си (както и резервни обиколни пътища). Не забравяйте да предвидите повече време. Стигането от точка А до точка Б е значително по-бавно по това време от годината. При лошо време ситуацията допълнително се усложнява. Преценявайте риска добре и отложете пътуването за следващия ден, ако ситуацията е критична. Не хабете излишни нерви за пропуснатия ден, а си пуснете коледен филм.

Ако ви предстоят дълги часове шофиране по празниците, помнете, че безопасността е на първо място и шофирайте отговорно!

1_qr6xdfR-LLemqR7k0BfhBw

Опасностите при шофиране на стар автомобил

Всички сме наясно с неудобството и цената на това да шофираш твърде стар или претърпял инцидент автомобил. Вижте четири от най-често срещаните опасности, които крие това:

 • Степен на сигурност

Колите, произведени преди повече от 15 години, имат по-ниска степен на сигурност от новите такива. Ако обичате своя класически автомобил и не сте готови да се разделите с него, инвестирайте във възстановяването и поддръжката му. Ако старата ви кола има степен на сигурност колкото тостер на колела, може би е време да помислите за предаването ѝ за скрап, за което ще получите и пари.

 • Необходими са множество ремонти дейности

Повредените коли често изискват огромни средства за тяхното възстановяване и се превръщат в опасност за пътя. Хората често продължават да шофират автомобилите си, въпреки няколкото светещи индикатора на таблото. Помнете, че трябва да се погрижите за своята сигурност, тази на близките си и на всички участници в пътното движение. Не чакайте, докато спирачките ви откажат или двигателят ви запуши. Предотвратете инциденти, като възстановите проблемните части или предадете колата за скрап, когато моментът за това настъпи.

 • Нуждите ви се променят

Ако семейството ви расте, ще усетите нужда от повече пространство в колата си. Твърде старите модели не са оптимални в това отношение, а автомобилните инженери непрекъснато работят за осигуряване на максимално пространство и комфорт на пътниците. Появата на деца е най-добрата причина да се разделите със стария автомобил и да изберете по-голяма, удобна и сигурна алтернатива.

 • Ръждата не е само неестетична. Тя носи опасност

Всички автомобили се сдобиват с ръжда, а във времето тя не спира да расте При неглижиране на появата ѝ тя  може да обхване ходовата част и да достигне до отделни компоненти от колата. Обърнете се към доверен сервиз, който да контролира процесите на ерозия и да предотврати увреждането на автомобила.

Ровотел е тук, за да осигури безпроблемно предаване на вашия автомобил за скрап, когато този момент настъпи. Просто позвънете на някой от следните телефони 0886 846 533 / 0898 200 207, а ние ще се погрижим за останалото. Процедурата е максимално улеснена, а договорената сума получавате още при взимане на колата.

car-cold-frozen-6315

Подгответе колата си за зимата

Зимата наближава и е важно да се уверим, че автомобилът ни е подготвен за новия сезон. Даваме ви кратък списък на нещата, на които да обърнете внимание.

 • Проверете антифриза си

Независимо от това какъв антифриз използвате, уверете се, че сте спазили пропорциите между концентрат и вода, обозначени на опаковката, за да елиминирате опасността от замръзване. Можете да проверите състоянието на антифриза си с тест, който ще откриете във всеки магазин за авточасти. Допълнете течност до максималното обозначено количество.

 • Проверете акумулатора

Химическите реакции, генериращи мощност в акумулатора, отслабват при екстремно ниски температура и автомобилът използва повече ток, за да стартира двигателя. За да избегнете ситуация, в която колата ви не успява да запали в студена сутрин, проверете заряда на акумулатора, както и всички кабели и клеми за пропуквания.

 • Не забравяйте течността за чистачки

Зимните условия сами по себе си са достатъчно тежки за шофиране, а намалената видимост може да влоши нещата допълнително. Наличието на достатъчно течност за чистачки ще ви помогне да поддържате стъклото си чисто, без лед, сняг, сол или кал. Не забравяйте да се уверите, че използвате зимна течност за чистачки, която е достатъчно устойчива и не замръзва при ниски температури.

 • Сменете чистачките

Поддържането на чисто стъкло през зимата не е лесна задача – не подценявайте избора на чистачки. Повечето са в добро състояние от 6 месеца до година, така че е твърде вероятно вече да имате нужда от нови. На пазара ще откриете такива, създадени специално за зимни условия.

 • Проверете гумите

Износените гуми превръщат шофирането в зимни условия в истинска хазартна игра. Зимните гуми са изработени от по-гъвкав материал, който запазва добро сцепление на пътя дори при наличието на сняг или лед. Ако за зимните ви гуми това не е първи сезон, задължително направете проверка на дълбочината на протектора, за да се уверите в доброто им състояние. 

 • Проверете налягането в гумите

Независимо дали гумите ви са чисто нови или не, уверете се, че налягането им е в подходящи нива. Студеното време води до спад в налягането, като на всеки 10°С промяна в температурата налягането се променя с около 0,07 атм, затова правете редовни проверки. Препоръчителните нива, които трябва да поддържате, са обозначени от производителя. 

 • Сменете маслото

Студеното време сгъстява маслото и може да намали способността му да циркулира свободно през двигателя. Експертите имат различно мнение за това какво масло трябва да се използва през студените месеци. Консултирайте се със сервиза, в който поддържате своя автомобил, за да направите най-добрия избор. 

 • Подгответе комплект за спешни случаи

Независимо колко добре сте подготвени, зимата винаги може да ви изненада и да ви поднесе опасна и ситуация. Бъдете готови за неочаквани ситуации, като държите в автомобила си най-необходимото – одеяла, комплект за първа помощ, фенер, лопата, храна и пясък, който ще ви помогне, ако заседнете в снега и не успявате да се измъкнете.

suitcase

4 съвета за по-еко пътуване

Темата за това какво ние – хората причиняваме на планетата е изключително актуална и е крайно време да вземем мерки, за да я запазим и да възстановим баланса. Безразсъдното ни отношение причинява изчезването на някои ценни видове флора и фауна. 

В този ред на мисли днес ще си поговорим за топ начините, с които да намалите въглеродния си отпечатък при пътуване.

По-малко багаж

Доста често хората пътуват с големи куфари, прибирайки “всичко необходимо”, докато накрая не се окаже, че са използвали само половината от нещата в багажа си. По-големият багаж води и до по-голям въглероден отпечатък. Пробвайте да вземете само ръчен багаж с най-необходимото и ще разберете, че имате повече от достатъчно, за да се насладите на почивката си. Дори тази малка стъпка ще направи пътуването ви по-еко!

Без пластмаса

Напускай комфорта на дома си обикновено започваме да оставяме след себе си своите не чак толкова еко следи. Медиите не спират да ни облъчват с информация за състоянието на Земята, но ние като туристи сякаш оставаме слепи за случващото се. Дори и най-живописните кътчета по света не са се разминали с присъствието на тонове излишна пластмаса. За да промените това, опитайте се да използвате стъклени или метални бутилки и чаши за вода/кафе, вместо тези за еднократна употреба.

Намалете потреблението на електричество и вода

Когато сме у дома, сякаш сме далеч по-осъзнати за излишната употреба на ресурси. В хотелска стая обаче сякаш забравяме за всички правила, разхищавайки вода и оставайки климатика и телевизора включени, дори когато не сме в хотела. Не забравяйте, че Земята е дом на цялата човешка раса и трябва да се грижим за нея. 

Изключете от контакта

Всички го правим – оставяме зарядното или телевизора включени в контакта, независимо дали ги ползваме, или не. Важно е да знаете, че включените в контакта устройства продължават да консумират енергия, макар и в малки размери. Когато пътувате, не забравяйте да изключите всички устройства у дома. Не ви коства нищо, а помагате на планетата. 

Последиците от небрежното ни отношение вече са факт и е крайно време да се върнем стъпка назад и да преосмислим философията си. Достигнали сме фаза, в която стремежът за по-зелен живот е абсолютна необходимост. Както всяка промяна, така и тази няма да се случи за ден или два, но с малки стъпки всичко е постижимо. Да започнем от днес!

Picture3

Какво да правим и какво – не, когато се разделяме със стария си автомобил

Както всяка друга машина, така и колата има определен живот и независимо колко усърдни грижи полагате за нея, рано или късно идва моментът да се разделите. Един от най-добрите начини това да се случи е да я предадете за скрап, където ще бъде рециклирана. Така помагате на околната среда, минимизирайки отпадъка, който попада в почвата и осигурявате материал за производството от нови автомобили.

Ако за първи път се сблъсквате с компаниите за изкупуване на коли за скрап, ето какво трябва да имате предвид. 

Какво да правите

Направете проучване: С увеличаването на броя стари автомобили, на пазара има все повече компании, изкупуващи коли за скрап. Разбира се, не всички предлагат еднакво обслужване. Ето защо е важно да направите съпоставка и да вземете информирано решение. Ние в Ровотел се гордеем с оптимални цени и бързо обслужване, благодарение на дългогодишната си практика в областта. 

Погрижете се за околната среда: Предаването на стария автомобил за скрап ще ви помогне не само да вземете бързи пари, но и да дадете своя принос за опазването на околната среда. Изберете компания, която използва максимално ефективно наличните суровини.

Picture4

Какво да НЕ правите

Не предоставяйте подвеждаща информация: Не се опитвайте да манипулирате информацията относно детайли и характеристики на Вашия автомобил с цел да спечелите повече пари. При проверка тези неточности ще излезнат наяве и ще рефлектират на предварително уговорената сума, която можете да вземете за сделката. 

Не продавайте на части: Някои хора предпочитат да разглобят колата си на части, които да продадат онлайн с цел по-висока печалба. В повечето случаи вложените време и усилия не се изплащат и бихте получили по-добра стойност в пунктовете за изкупуване на коли за скрап. 

Не се съгласявайте да докарате автомобила до пункта: Реномираните компании задължително взимат автомобила от локацията, където се намира, вместо да ви карат сами да я превозите. Личното превозване на автомобила би ви коствало допълнителни средства и неоправдан риск, особено ако колата не е в изправност. 

Ако проучвате компании за изкупуване на коли за скрап, доверете се на Ровотел. Ние предлагаме ефикасно и екологично решение за нашите клиенти. За повече информация, потърсете ни на 0886 846 533 / 0898 200 207.

hybrid-cars-article-rovotel

3 причини да изберете хибриден автомобил

Хибридните автомобили (или коли, които се задвижват от комбинация от бензин и алтернативни горива) вече не са нова концепция, но за много хора те все още са по-скоро в областта на научната фантастика, отколкото реалност. Има безброй причини хората да купуват все повече хибридни автомобили, но най-важните сред тях са, че те са еко, модерни са и намаляват енергоразхода. 

Хибридни автомобили – с грижа за природата

Автомобилите са сред главните замърсители на въздуха. Ясно е, че не можем да очакваме драстичен спад в употребата на автомобили, но можем да намалим замърсяването и вредите за околната среда, като заложим на автомобили, задвижвани от алтернативни горива, какъвто е токът. Разбира се, хибридите не се движат изцяло на ток, а използват и бензин, но въпреки това негативните ефекти са в пъти по-малки, отколкото при бензиновите и дизеловите автомобили. 

Хибридните коли ни пестят пари

Освен грижата за околната среда, хибридните автомобили значително ще намалят и разходите ви за гориво. С непрекъснатото покачване на цените на горивата, спестявате до 40% от месечния си разход в това перо. 

Употребата на ток увеличава живота на автомобила, тъй като частите се износват по-бавно. Хибридните автомобили носят и други привилегии, като по-малки такси, с които допълнително да се стимулира тяхната употреба и по-масовото им навлизане.

Хибридните автомобили показват отношение

По-зеленият живот е тенденция, която навлиза във всички аспекти на живота и колите не правят изключение. Големите производители побързаха да отговорят на търсенето и повече автомобилни компании вече имат хибридни модели в портфолиото си.

Хибридните автомобили не са евтини, но все повече хора могат да си ги позволят. Когато искате да намалите отпечатъка, който оставяте върху природата, цената идва на второ място. 

Макар в момента трудно да можете да откриете хибриден автомобил втора ръка, то само след няколко години това ще е далеч по-достъпно. Няма да се изненадаме, ако хибридните автомобили заемат водещо място на пътя.