??????????????????????????????????????????????????

Как предаването на кола за скрап помага на околната среда

За рециклирането на автомобили се говори отдавна, но последните 10 години дават сериозна заявка за развитието на индустрията. Над 90% от материалите, от които е направена колата, могат да бъдат рециклирани!

Имате стар автомобил, който отдавна  се каните да предадете за скрап? Научете как това ще помогне на околната среда!

Ще се погрижите за токсичните химикали

Когато говорим за рециклиране на автомобила, наум веднага ни изникват акумулаторът, металът и гумите. Но има толкова много части, които могат да бъдат рециклирани, някои от тях – токсични.

Електрическата мрежа, горивото и други течности в автомобила съдържат химикали, които могат да навредят на околната среда. Ето защо е важно премахването им да се извърши от професионалисти. В противен случай те ще се озоват в почвите и водите, а от там ще навредят на растенията, животните и самите нас. Предавайки колата за скрап в края на живота й, вие помагате за защитата на околната среда.

Горенето на гуми е изключително вредно

Гумите не са биоразградими. Предоставени на други индустрии, те могат да послужат за различни цели. Могат да се използват за направата на джапанки например! Рециклираните гуми могат да се трансформират в настилка за детска площадка.

При горене гумите отделят вредни химикали, ето защо е важно рециклирането да се извършва от професионалисти, които следват стандартите за безопасност.

Не изхвърляйте акумулатора!

Ако има една част, която не трябва да попада в боклука, то това е акумулаторът. Комбинацията от олово, киселина и пластмаса може да бъде изключително опасна за околната среда, ако не се подходи правилно. Старите акумулатори могат да бъдат рециклирани и дори да послужат за направата на нови.

Стъклото се нуждае от милиони години, за да се разгради

Далеч по-добре е да се рециклира. Стъклата на автомобилите дори имат допълнителни слоеве, които да ги направят по-устойчиви при инцидент. Любопитен факт е, че стъклото не губи качествата си при рециклиране, независимо колко пъти преминава през процеса.

Ще предотвратите полепването на масло по растения и животни

Моторното масло съдържа тежки метали и токсични химикали. Разгражда се бавно и полепва по всичко – от перата на птиците до листата на растенията. То е и основен фактор за замърсяване на водите. Маслото от 1 автомобил може да зарази количество вода, достатъчно за 50 души за 1 година! Предаването на автомобила в специализиран пункт за изкупуване на коли за скрап ще предпази природата от вредните емисии и ще осигури правилното рециклиране.

Някои от основните неща, които трябва да знаете за течностите на колата:

  • необходимо е да се извлече абсолютно цялото количество течности от автомобила, за да се предотврати замърсяването;
  • течностите не бива да се смесват, защото някои от тях са токсични при смесване, а други се превръщат в нерециклируеми при миксирането.

Предаването на кола за скрап помага на природата

Рециклирането на автомобила е сериозна и отговорна задача. Изберете професионалисти и оставете това на тях! Автомобилът може да се рециклира почти изцяло.

Съветваме ви да не чакате твърде дълго, за да предадете ненужния автомобил за скрап. Това може да доведе до изтичане на токсични течности, които да замърсят почвите и водите.

Ако се чудите дали моментът е настъпил, вижте статията ни 4 знака, че е време да предадете старата кола за скрап