plasic-on-the-beach-shutterstock_1086143246

Пластмасата – гориво за колите на бъдещето!

Пластмасата като отпадък е тема, за която напоследък се говори много. Тя провокира към търсене на алтернативни решения на проблема. Учени от университета Суонзи в Уелс откриха начин, чрез който да превърнат пластмасата в гориво. Нищо чудно именно така да се захранват колите на бъдещето.

Водени от д-р Мориц Куонел, екип от учени са създали процес, който превръща пластмасата във водород. Към пластмасата се добавя материал, който абсорбира светлината, след което се поставя в алкален разтвор. Когато този микс се изложи на слънчева светлина, се получава водород.

Екипът смята, че този процес може да се превърне в по-достъпна алтернатива на класическото рециклиране на пластмаса, защото се елиминират скъпите процеси по почистване и сортиране на материала.

Д-р Мориц Куонел споделя, че красотата на процеса се крие в това, че не е много капризен и може да се справи с всякакъв тип отпадъци. Дори и при наличието на малко останала храна или мазнина по опаковката, тя не спира реакцията, а дори подобрява резултата.

Като допълнителен бонус остатъците от процеса са чисти, така че могат да бъдат рециклирани и превърнати в нова пластмаса.

Трябва да изминат още няколко години, преди този научен пробив да навлезе в масова употреба. Въпреки това, всичко звучи много обещаващо и с интерес ще следим процеса.