car-cold-frozen-6315

Подгответе колата си за зимата

Зимата наближава и е важно да се уверим, че автомобилът ни е подготвен за новия сезон. Даваме ви кратък списък на нещата, на които да обърнете внимание.

  • Проверете антифриза си

Независимо от това какъв антифриз използвате, уверете се, че сте спазили пропорциите между концентрат и вода, обозначени на опаковката, за да елиминирате опасността от замръзване. Можете да проверите състоянието на антифриза си с тест, който ще откриете във всеки магазин за авточасти. Допълнете течност до максималното обозначено количество.

  • Проверете акумулатора

Химическите реакции, генериращи мощност в акумулатора, отслабват при екстремно ниски температура и автомобилът използва повече ток, за да стартира двигателя. За да избегнете ситуация, в която колата ви не успява да запали в студена сутрин, проверете заряда на акумулатора, както и всички кабели и клеми за пропуквания.

  • Не забравяйте течността за чистачки

Зимните условия сами по себе си са достатъчно тежки за шофиране, а намалената видимост може да влоши нещата допълнително. Наличието на достатъчно течност за чистачки ще ви помогне да поддържате стъклото си чисто, без лед, сняг, сол или кал. Не забравяйте да се уверите, че използвате зимна течност за чистачки, която е достатъчно устойчива и не замръзва при ниски температури.

  • Сменете чистачките

Поддържането на чисто стъкло през зимата не е лесна задача – не подценявайте избора на чистачки. Повечето са в добро състояние от 6 месеца до година, така че е твърде вероятно вече да имате нужда от нови. На пазара ще откриете такива, създадени специално за зимни условия.

  • Проверете гумите

Износените гуми превръщат шофирането в зимни условия в истинска хазартна игра. Зимните гуми са изработени от по-гъвкав материал, който запазва добро сцепление на пътя дори при наличието на сняг или лед. Ако за зимните ви гуми това не е първи сезон, задължително направете проверка на дълбочината на протектора, за да се уверите в доброто им състояние. 

  • Проверете налягането в гумите

Независимо дали гумите ви са чисто нови или не, уверете се, че налягането им е в подходящи нива. Студеното време води до спад в налягането, като на всеки 10°С промяна в температурата налягането се променя с около 0,07 атм, затова правете редовни проверки. Препоръчителните нива, които трябва да поддържате, са обозначени от производителя. 

  • Сменете маслото

Студеното време сгъстява маслото и може да намали способността му да циркулира свободно през двигателя. Експертите имат различно мнение за това какво масло трябва да се използва през студените месеци. Консултирайте се със сервиза, в който поддържате своя автомобил, за да направите най-добрия избор. 

  • Подгответе комплект за спешни случаи

Независимо колко добре сте подготвени, зимата винаги може да ви изненада и да ви поднесе опасна и ситуация. Бъдете готови за неочаквани ситуации, като държите в автомобила си най-необходимото – одеяла, комплект за първа помощ, фенер, лопата, храна и пясък, който ще ви помогне, ако заседнете в снега и не успявате да се измъкнете.