Алумин в автомобилостроенето

Расте търсенето на алуминий за автомобилната индустрия

Тъй като в автомобилостроенето интересът към метали с по-ниско относително тегло непрекъснато расте, търсенето на алуминий се увеличава.

През тази година за производството на 14 млн. американски коли ще бъдат използвани около4 млн. либри алуминий

Търсенето на алуминий расте главоломно в последните месеци, подпомогнато от все по-широкото използване на метала в производството на автомобили. Голямото търсене на суровината логично повдига и въпроса дали търсенето няма да надвиши предлагането в обозримото бъдеще. Поради тази причина се наблюдава и увеличение в търсенето на коли за скрап.

Според експерти продукти като алуминиевата кола Ford F-150 ще повишат търсенето на метала в САЩ пет пъти през тази година. Моделът от следващо поколение бе представен официално на Detroit Auto Show, пише Ройтерс.

“Единственото нещо, което е сигурно за пазара на алуминий, е, че използването му в автомобилостроенето ще предвижи цената нагоре”, заяви Фил Мартенс, главен изпълнителен директор на алуминиевия доставчик Novelis Inc.

“Пазарът на метала в САЩ се очаква да нарасне до 1 млрд. долара през тази година. Прогнозите до 2020 г. пък показват набъбване до 3,2 млрд. долара”, посочи независимият индустриален анализатор Лойд О’Керъл.

Доста автомобилни компании се очаква да повишат използването на алуминий в производството. Някои от тях са Land Rover, Volkswagen, Daimler, General Motors и Tesla Motors.