suitcase

4 съвета за по-еко пътуване

Темата за това какво ние – хората причиняваме на планетата е изключително актуална и е крайно време да вземем мерки, за да я запазим и да възстановим баланса. Безразсъдното ни отношение причинява изчезването на някои ценни видове флора и фауна. 

В този ред на мисли днес ще си поговорим за топ начините, с които да намалите въглеродния си отпечатък при пътуване.

По-малко багаж

Доста често хората пътуват с големи куфари, прибирайки “всичко необходимо”, докато накрая не се окаже, че са използвали само половината от нещата в багажа си. По-големият багаж води и до по-голям въглероден отпечатък. Пробвайте да вземете само ръчен багаж с най-необходимото и ще разберете, че имате повече от достатъчно, за да се насладите на почивката си. Дори тази малка стъпка ще направи пътуването ви по-еко!

Без пластмаса

Напускай комфорта на дома си обикновено започваме да оставяме след себе си своите не чак толкова еко следи. Медиите не спират да ни облъчват с информация за състоянието на Земята, но ние като туристи сякаш оставаме слепи за случващото се. Дори и най-живописните кътчета по света не са се разминали с присъствието на тонове излишна пластмаса. За да промените това, опитайте се да използвате стъклени или метални бутилки и чаши за вода/кафе, вместо тези за еднократна употреба.

Намалете потреблението на електричество и вода

Когато сме у дома, сякаш сме далеч по-осъзнати за излишната употреба на ресурси. В хотелска стая обаче сякаш забравяме за всички правила, разхищавайки вода и оставайки климатика и телевизора включени, дори когато не сме в хотела. Не забравяйте, че Земята е дом на цялата човешка раса и трябва да се грижим за нея. 

Изключете от контакта

Всички го правим – оставяме зарядното или телевизора включени в контакта, независимо дали ги ползваме, или не. Важно е да знаете, че включените в контакта устройства продължават да консумират енергия, макар и в малки размери. Когато пътувате, не забравяйте да изключите всички устройства у дома. Не ви коства нищо, а помагате на планетата. 

Последиците от небрежното ни отношение вече са факт и е крайно време да се върнем стъпка назад и да преосмислим философията си. Достигнали сме фаза, в която стремежът за по-зелен живот е абсолютна необходимост. Както всяка промяна, така и тази няма да се случи за ден или два, но с малки стъпки всичко е постижимо. Да започнем от днес!