6-Simple-Eco-Friendly-Habits

6 прости навика, с които да бъдете по-еко

Искате ли да живеете еко? Вижте тези прости навици, които ще ви помогнат да водите по-зелен стил на живот.

  • Използвайте бутилки и чаши за многократна употреба.

Според Forbes хората по света купуват МИЛИОН пластмасови бутилки всяка минута! Още по-лошото е, че само 9% от тях биват рециклирани. Можете да промените статистиката, като използвате бутилки за многократна употреба. На пазара има богат избор, така че лесно ще намерите точната за вас. В някои от кафетериите по света дори правят отстъпка, ако носите своя чаша за напитката си! Надяваме се тази практика скоро да се появи и у нас.

2. Пазарувайте от местни производители, когато е възможно.

Пазаруването от местни производители намалява отпадъците, генерирани при транспорт и опаковане. Фермерските пазари например са чудесен начин да си набавите мляко, яйца и други продукти от проверени източници.

3. Ползвайте колело или споделено пътуване.

Заменянето на колата с колело през топлите месеци е чудесен начин да намалите въглеродните изпарения. Колелата не замърсяват, а за производството им се използват значително по-малко ресурси, отколкото при автомобилите.

И докато карането на колело не е за всеки, то споделеното пътуване е полезен навик, с който да намалите вредните емисии в ежедневието си. Пътувайте заедно с колега до работното си място или използвайте само една кола, когато излизате с приятели.

4. Без сламка, моля!

Учените смятат, че до 2050-та година в океаните ще има повече пластмаса, отколкото риба. Често виждаме снимки на риби с пластмасови отпадъци в стомаха. Това се дължи на факта, че морските обитатели поглъщат найлони, бъркайки ги с храна.

Сламките имат голям принос към този проблем, тъй като повечето от тях не могат да бъдат рециклирани и попадат в боклука и още по-лошо – в океаните. Можем да намалим тяхното влияние, като молим да сервират напитките ни без сламки, когато сме навън. Вече има много алтернативи, с които да заменим пластмасовите сламки – такива за многократна употреба, сламки от хартия или дори такива, изработени от пшеница!

5. Носете си торби при пазаруване.

Всички имаме поне една голяма чанта, която държим в шкафа под мивката или множество найлонови торбички, които сме натрупали във времето. 1 от 7 найлонови торби бива рециклирана, а останалите, подобно на сламките, попадат в океана и вредят на живота и равновесието там. За да намалите употребата им, оставете няколко торби в багажника на колата и не забравяйте да си вземете една, когато отивате да пазарувате.

6. Ограничете употребата на хартия.

Хартиените отпадъци имат сериозен дял в сметищата, а за произвеждане на хартия се използва почти 2 пъти повече енергия, отколкото при пластмасата. Ограничете употребата ѝ, като преминете на електронни фактури и плащате сметки онлайн, когато е възможно.